Posted: 14 Feb. 2025 2 min. read

Federaal Regeerakkoord 2025-2029 – Non-profit in de kijker

Tax Law | Legal Newsflash

De impact van het nieuwe regeerakkoord op verschillende sectoren is al uitgebreid geanalyseerd. Daarbij ging er ten onrechte weinig aandacht naar de maatregelen die zijn aangekondigd voor de non-profitsector, zowel in een privaatrechtelijke als een publiekrechtelijke context. Zoals zal blijken kunnen deze een grote impact hebben op de praktijk. 

Evaluatie van de non-profit belastingen

De regering kondigt op het vlak van de fiscaliteit alvast een aantal potentieel zeer ingrijpende evoluties aan. Er zal in elk geval een evaluatie komen van “alle verschillende belastingen die drukken op vzw’s en andere non-profit organisaties zoals de patrimoniumtaks, rechtspersonenbelasting, …”. Enkele aspecten zijn op dat vlak al kort verder uitgewerkt.

Gelijkschakeling tussen WVV en het fiscaal recht

In eerste instantie verwijst de regering naar het onderscheid dat ontstaan is tussen het verenigingsrecht, waar vzw’s sinds 2019 onbeperkt economische activiteiten kunnen ontplooien, en de rechtspersonenbelasting. Deze laatste is immers enkel van toepassing bij afwezigheid van de “exploitatie van een onderneming” of “verrichtingen van winstgevende aard”. De regering wil deze discrepantie nu klaarblijkelijk aanpakken, wat een belangrijke stap kan zijn naar meer rechtszekerheid voor vzw’s en stichtingen.

In hetzelfde regeerakkoord wordt echter meteen duidelijk gemaakt dat “de toenemende tendens van het gebruik van vzw’s om onrechtmatig handel te drijven en zichzelf te verrijken zonder belastingen te betalen” moet worden aangepakt. Het lijkt er dus op dat men een beetje koud en warm blaast. 

Doelmatigheid van het uitkeringsverbod

De meest spectaculaire stap die men vermeldt is een evaluatie “van de doelmatigheid van het winstuitkeringsverbod”.  Dit verbod voorkomt momenteel dat verenigingen en stichtingen vermogensvoordelen uitkeren aan leden, bestuurders of oprichters (te vergelijken met dividenden in een commerciële vennootschapsvorm). Het is nog niet duidelijk of men hiermee enkel een fiscale evaluatie bedoelt, dan wel of men ook in het verenigingsrecht zou willen ingrijpen.

In beide gevallen zou er sprake zijn van een belangrijke (r)evolutie voor de sector!

Andere aangekondigde maatregelen

  • Jaarrekening neerleggen bij de NBB: De verplichte neerlegging van de jaarrekening bij de griffie wordt vervangen door een neerlegging bij de balanscentrale van de Nationale Bank van België. In de praktijk werd dit reeds vaak toegepast en dit wordt nu ook de norm
  • Flexibilisering van het belastbaar tijdperk: In de rechtspersonenbelasting wordt het mogelijk om een belastbaar tijdperk te hanteren dat afwijkt van het burgerlijk jaar. Dit zal de compliance vereenvoudigen voor entiteiten die anders dan per kalenderjaar boekhouden

Wat brengt de toekomst?

Een regeerverklaring is uiteraard nog geen wetgeving. De concrete maatregelen moeten nog in wetteksten worden gegoten en door het parlement worden goedgekeurd. De aangekondigde evaluaties zullen niet noodzakelijk tot effectieve beleidswijzigingen leiden. Maar het is in elk geval duidelijk dat de private en publieke non-profitsector de komende jaren heel wat evoluties te verwerken zal krijgen. Laten we hopen dat deze inderdaad tot “vereenvoudiging, rechtszekerheid en duidelijkheid” in de sector kunnen leiden. Wij volgen de maatregelen in elk geval verder voor u op. 

Indien uw organisatie nu reeds vragen heeft over de mogelijke impact van deze voorgestelde wijzigingen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om u hierbij te ondersteunen en te adviseren!

Key contacts

Filip Smet

Filip Smet

Partner

Filip is a partner in the Tax Dispute Resolution team within Deloitte Legal, focusing on direct tax risk management and litigation. Filip assists taxpayers during audits, negotiations and litigation with the tax administration concerning income taxes and private wealth structuring. Furthermore he has a special focus on the G&PS sector, acting regularly on all questions concerning the specific tax regime for the sector. He has extensive experience handling litigation cases before the Belgian courts, including the Constitutional Court, as well as the European Court of Justice. Filip is recommended in the Legal 500 for tax litigation work.